Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc warto po nią sięgać. Jest to
również moja ulubiona kasza. Tym razem z jej użyciem przygotowałam
pyszną i zdrową pastę na kanapki, do tego bardzo tanią. Pasta pysznie
smakuje ze świeżym pieczywem. Na śniadanie lub kolację. Do przygotowania tej pasty użyłam wspaniałej i ekologicznej kaszy jaglanej od ECOBLIK . Zapraszam:)
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 pietruszka
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
suszony koperek według uznania
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Wystudzone miksujemy blenderem na gładką masę.
2. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym
sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy
aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, kaszę należy lekko
rozgotować. Ugotowaną kaszę dokładnie studzimy.
3. Do zmiksowanych warzyw dodajemy jogurt naturalny, kaszę, koperek i
dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Pasta jest
gotowa.
4. Smacznego.
Rady:
Jogurt naturalny możemy zastąpić majonezem, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna.
Kaszę jaglaną kocham. Świetna pasta kochana :-)
OdpowiedzUsuńKaszę jaglaną kocham. Świetna pasta kochana :-)
OdpowiedzUsuńOj i ja wprost uwielbiam, a pasta no cóż.....napiszę, że pyszna była:)
UsuńZrobię ją! :>
OdpowiedzUsuń