czwartek, 31 marca 2016

Pasta z kaszy jaglanej i warzyw.

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc warto po nią sięgać. Jest to również moja ulubiona kasza. Tym razem z jej użyciem przygotowałam pyszną i zdrową pastę na kanapki, do tego bardzo tanią. Pasta pysznie smakuje ze świeżym pieczywem. Na śniadanie lub kolację. Do przygotowania tej pasty użyłam wspaniałej i ekologicznej kaszy jaglanej od ECOBLIK . Zapraszam:)





Składniki:

pół szklanki kaszy jaglanej
1 pietruszka
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
suszony koperek według uznania

Wykonanie:

1. Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Wystudzone miksujemy blenderem na gładką masę.

2. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, kaszę należy lekko rozgotować. Ugotowaną kaszę dokładnie studzimy.

3. Do zmiksowanych warzyw dodajemy jogurt naturalny, kaszę, koperek i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Pasta jest gotowa.

4. Smacznego.

Rady:

 Jogurt naturalny możemy zastąpić majonezem, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna.

4 komentarze: