Przepis na to ciasto znalazłam w starym wyblakłym już zeszycie. Jest tak
pyszne, że nie można mu się oprzeć. Pyszne idealnie kruche ciasto,
delikatny zapieczony budyń i krucha kokosanka. Dodam, że podczas
pieczenia po całym domu unosi się zapach pieczonych wiórek kokosowych. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
Masa budyniowa:
1 litr mleka
5 łyżek cukru
3 budynie waniliowe
Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
pół szklanki cukru
2 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
szczypta soli
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na posypanej mąką
stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia, następnie nakłuwamy widelcem.
2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko gotujemy z
cukrem, następnie do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i
gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i
wykładamy na ciasto.
3. Masło lub margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do
całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy,
dodajemy wiórka kokosowe i masło lub margarynę, dokładnie mieszamy i
wykładamy na budyń.
4. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Ciasto studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Budyni użyłam bez cukru, na pół litra mleka każdy.
U Ciebie też dziś słodka niedziela:) Porywam kawałek do herbaty :)
OdpowiedzUsuńJuż częstuję:)
UsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPyszne ciasto Iza :) fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
Usuń