niedziela, 6 marca 2016

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.

Przepis na to ciasto znalazłam w starym wyblakłym już zeszycie. Jest tak pyszne, że nie można mu się oprzeć. Pyszne idealnie kruche ciasto, delikatny zapieczony budyń i krucha kokosanka. Dodam, że podczas pieczenia po całym domu unosi się zapach pieczonych wiórek kokosowych. Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mąka pszenna do posypania stolnicy

Masa budyniowa:
1 litr mleka
5 łyżek cukru
3 budynie waniliowe

Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
pół szklanki cukru
2 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
szczypta soli

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuwamy widelcem.

2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, następnie do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy na ciasto.

3.  Masło lub margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, dodajemy wiórka kokosowe i masło lub margarynę, dokładnie mieszamy i wykładamy na budyń.

4.  Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5.  Ciasto studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:

 Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Budyni użyłam bez cukru, na pół litra mleka każdy.

6 komentarzy: