Jest to pyszne i lekkie ciasto. Trochę pracochłonne, ale warto się pomęczyć. Mięciutki biszkopt, krem z zielonego soku, delicje, pianka ze śmietanki i wszystko wykończone galaretką. Słodycz tego ciasta jest taka w sam raz. Polecam na różne okazję. Idealne z filiżanką ulubionej kawy.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
10 łyżek oleju
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na zielony krem:
1 sok zielony Pysio ( 900 ml )
3 budynie waniliowe
Na masę śmietankową:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 zielona galaretka
Dodatkowo:
2 opakowania delicji ( około 30 dag łącznie )
2 zielone galaretki
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Biszkopt: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i ciepłą wodę,
ucieramy kilka chwil. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia,
dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,
następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o
wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około
30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.
2. Krem zielony: W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy
rozpuszczone budynie i zagotowujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.
Następnie zieloną masę jeszcze gorącą wykładamy na biszkopt. Dokładnie
studzimy. Następnie układamy w równych rzędach delicje.
3. Krem śmietankowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do
lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
do smaku. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy.
Masę śmietankową wykładamy równomiernie na delicjach. Ciasto wstawiamy
do lodówki do stężenia pianki.
4. Galaretki: Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do
lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin.
5. Podanie: Stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietany typu ,,Śnieżka'' w 300 ml zimnego mleka.
Pyszne ciacho, aż chciałoby się zjeść kawałeczek do herbatki
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
UsuńZnakomicie (Smakowicie) wygląda ;) :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPoproszę taką kosteczkę;)
OdpowiedzUsuńJuż częstuję:)
UsuńTo ciacho jest pyszne, robiłam je kilka razy :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) I ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz:)
Usuń