piątek, 18 marca 2016

Ciasteczka ,,Wielkanocne jajeczka''

Te ciasteczka są idealnie kruche,wprost rozpływają się w ustach.Pięknie i kolorowo udekorowane będą ozdobą wielkanocnego stołu. Do ich przygotowania możemy poprosić również dzieci. Zapraszam:)


 

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:
1 białko
szczypta soli
cukier puder ( około 1 szklanka )

Kolorowy cukier:
kilka łyżek cukru
dowolny barwnik w proszku
kilka kropli zimnej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
woreczki strunowe

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy wałkujemy i za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy ciasteczka.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut do zrumienienia.Upieczone ciasteczka studzimy.

2. Zimne białko przekładamy do miski, dodajemy sól i stopniowo dodając cukier ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko. Gotowym lukrem smarujemy ciasteczka.

3. Do woreczka strunowego wsypujemy około 3 łyżki cukru i odrobinę barwnika, woreczek zamykamy i potrząsamy, żeby cukier z barwnikiem dokładnie się wymieszał, następnie dodajemy dosłownie kroplę wody, woreczek zamykamy i całość dokładnie rozcieramy aż wszystko dokładnie się połączy, cukier wysypujemy na papier do pieczenia i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Jeżeli z cukru zrobią nam się grudki to je lekko rozcieramy. W ten sposób przygotowujemy różne kolory cukru.

4. Polukrowane ciasteczka posypujemy obficie kolorowym cukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

5.Smacznego.



Rady:
 Kolorowy cukier możemy przygotować dzień wcześniej ( ja tak zrobiłam ).
Jeżeli mamy barwniki w żelu to nie dodajemy wody.

7 komentarzy: