Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 i pół szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki nitek szafranu ( 0,2 g )
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewamy, powinno być dobrze ciepłe, następnie rozpuszczamy w nim nitki szafranu i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy na przemian mąkę tortową, proszek do pieczenia i mleko z szafranem. Ucieramy na gładkie ciasto.
2. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy do niej ciasto.
3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-55 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.
4. Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5. Smacznego.
Babka wygląda ślicznie..
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń