Pyszna i delikatna babka.Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec i już mamy babkę.Możemy ją oprószyć cukrem pudrem.Polecam na Wielkanocny stół.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
25 dag masła lub margaryny
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
Wykonanie:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,następnie
wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.Następnie dodajemy mąkę,sól
i proszek do pieczenia,dokładnie ucieramy.
2.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i ucieramy.
3. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą,następnie
wykładamy ciasto ciemne,a na ciemne jasne.Warstwy ciasta możemy lekko
przemieszać.
4. Babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy
suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z
foremki.Kroimy i podajemy.
5.Smacznego.
U mnie też babeczka :) Smacznego !
OdpowiedzUsuńDziękuję:):)
UsuńSuper babeczka :-)
OdpowiedzUsuńPycha! lubię te kolorowe i marmurkowe babeczki ;0
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ja też bardzo lubię:)
Usuń