wtorek, 15 marca 2016

Babka marmurkowa.

Pyszna i delikatna babka.Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec i już mamy babkę.Możemy ją oprószyć cukrem pudrem.Polecam na Wielkanocny stół.Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
25 dag masła lub margaryny
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki

Wykonanie:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.Następnie dodajemy mąkę,sól i proszek do pieczenia,dokładnie ucieramy.
2.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i ucieramy.
3. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą,następnie wykładamy ciasto ciemne,a na ciemne jasne.Warstwy ciasta możemy lekko przemieszać.
4. Babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z foremki.Kroimy i podajemy.
5.Smacznego.

5 komentarzy: