Niby zwykła jajecznica, ale niezwykle pyszna. Z dużą ilością
szczypiorku. Podałam ją w świeżutkich i pachnących bułeczkach. Polecam
przygotować na śniadanie lub kolację. Do jej przyprawienia użyłam bogatej i aromatycznej mieszanki ziół i przypraw: przyprawy gosposi od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
6 średnich cebul
5 jajek
olej rzepakowy do smażenia
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz mielony do smaku
szczypta przyprawy gosposi
4 bułki typu kajzerki
Wykonanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie na patelni
rozgrzewamy olej i dusimy cebulę do miękkości ( uważamy, żeby cebula za
mocno się nie przypiekła. Podczas duszenia cebulę oprószamy solą,
szybciej nam zmięknie w czasie duszenia.
2. Do miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy widelcem. Szczypiorek
płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno kroimy. W bułkach ścinamy wierzchy
i wydrążamy środek.
3. Do uduszonej cebuli wlewamy jajka i smażymy do odpowiedniej
konsystencji, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ulubioną
przyprawą. Na koniec dodajemy szczypiorek i mieszamy.
4. Jajecznicę nakładamy do bułeczek i podajemy. Wierzch możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.
5. Smacznego.
Pycha taka jajeczniczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i potwierdzam, że pycha:):)
UsuńPięknie podana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń