niedziela, 27 marca 2016

Babka Wielkanocna.

Ta babka jest bardzo prosta i bardzo szybka w wykonaniu. Bardzo smaczna, taka lekko piaskowa. Nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
cukier puder do oprószenia babki

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki , proszek do pieczenia oraz masło lub margarynę, dokładnie miksujemy.

3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

4. Pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.

5. Babkę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz