Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
cukier puder do oprószenia babki
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki , proszek do pieczenia oraz masło lub margarynę, dokładnie miksujemy.
3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
4. Pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.
5. Babkę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz