Nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Jak tylko mam
możliwość to piekę bułki i chleby. Ciągle wymyślam nowe wersje. Tym
razem upiekłam bułki z amarantusem i płatkami owsianymi. Bułki wyszły
bardzo pyszne i syte. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem lub
twarożkiem. Do ich upieczenia użyłam amarantusa ekspandowanego od SKWORCU . Polecam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
Ciasto:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu żeby rozczyn ,,
ruszył''.
2. Do mąki dodajemy amarantus, płatki, sól, jajko, rozczyn i stopniowo
wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką
stolnicy formujemy okrągłe bułki. Następnie układamy je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe
miejsce, żeby troszkę podrosły.
4. Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz