Niezwykle kruche i bardzo pyszne czekoladowe ciasteczka.Miętowa
czekolada jest mocno wyczuwalna w ciasteczkach.Polecam na podwieczorek.Z
przepisu wyszło mi 24 ciasteczka.Zapraszam:)
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 czekolada miętowa ( 10 dag )
Wykonanie:
1.Czekoladę miętową drobno kroimy.Następnie z podanych składników zagniatamy ciasto.
2.Z ciasta odrywamy kawałki ciasta,formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy.
6.Smacznego.
Bardzo fajny jest ten dodatek mięty do tych ciastek, świetny patent! Sama często piekę podobne ciasteczka. Korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Moje dzieci uwielbiają te ciastka i chętnie zabierają je do szkoły na drugie śniadanie. Polecam!
OdpowiedzUsuń