Te ciasteczka są niezwykle kruche i pyszne.Mocno czekoladowe z nutką kardamonu.Pysznie smakują z filiżanką aromatycznej kawy.Z przepisu wyszło mi 46 ciasteczek.Do przygotowania tych ciasteczek użyłam wspaniałego,ekologicznego i niezwykle aromatycznego mielonego kardamonu od ECOBLIK .Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
15 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
5 dag mlecznej czekolady
szczypta mielonego kardamonu
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
szczypta mielonego kardamonu
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1.Ciasto:
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.Następnie
ciasto wałkujemy na posypanej mące stolnicy i wykrawamy ciasteczka.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Czekoladę łamiemy na mniejsze części,następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy mielony kardamon i dokładnie mieszamy.
3.Następnie rozpuszczoną polewą dekorujemy ciasteczka i odstawiamy do zastygnięcia.
4.Smacznego.
Oj jak ja lubię wszelkie ciasteczka :) Chociaż późna pora to częstuje się jednym ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i proszę się częstować:)
UsuńSmaaakowite :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń