Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Placki miodowe:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki miodu prawdziwego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru )
4 łyżki cukru
25 dag masła lub margaryny
Masa jabłkowa:
60 dag jabłek ( waga po obraniu )
1 zielona galaretka
cukier do smaku
Polewa czekoladowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo
wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,
dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem
do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o
wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, każdą
część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszek o
wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem i pieczemy około
15-20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki
studzimy.
3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy z
cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości cały czas
mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny
budyń i dokładnie ucieramy.
4. Jabłka obieramy, myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda
nasienne ( odważamy 60 dag ) , następnie kroimy w kostkę i przekładamy
do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do
miękkości, gdy jabłka będą miękkie dodajemy cukier do smaku, wsypujemy
galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Odstawiamy do
stężenia.
5. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak, żeby
powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, następnie polewę
gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i
mieszamy aż polewa będzie gęsta i lśniąca.
6. Na jeden placek wykładamy połowę masy budyniowej, na masę budyniową
wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy biszkoptem, na biszkopt
wykładamy resztę masy budyniowej, a na masę drugi placek miodowy.
Wierzch ciasta smarujemy polewą.
7. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Możemy dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi lub cukrową posypką.
8. Smacznego.
Rady:
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Fajna nazwa :) i pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
UsuńCiasto wart poświęcenia mu więcej czasu :-) Wygląda smakowicie !
OdpowiedzUsuńDziękuję i nie ukrywam,że ciasto wyszło pyszne:)
Usuń