sobota, 27 lutego 2016

Ciasto ,, Leon "

Co prawda jest to dość pracochłonne ciasto, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby je wykonać. Składa się z kilku warstw: biszkoptu, masy budyniowej, masy jabłkowej, miodowych placków i polewy. Wszystkie warstwy do siebie idealnie pasują. Ciasto jest bardzo pyszne z filiżanką kawy. Zapraszam:)




Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Placki miodowe:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki miodu prawdziwego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru )
4 łyżki cukru
25 dag masła lub margaryny

Masa jabłkowa:
60 dag jabłek ( waga po obraniu )
1 zielona galaretka
cukier do smaku

Polewa czekoladowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie:


1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.

3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.

4. Jabłka obieramy, myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 60 dag ) , następnie kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy jabłka będą miękkie dodajemy cukier do smaku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Odstawiamy do stężenia.

5. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, następnie polewę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i lśniąca.

6. Na jeden placek wykładamy połowę masy budyniowej, na masę budyniową wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy biszkoptem, na biszkopt wykładamy resztę masy budyniowej, a na masę drugi placek miodowy. Wierzch ciasta smarujemy polewą.

7. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Możemy dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi lub cukrową posypką.

 8. Smacznego.

Rady:
 Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

4 komentarze: