Jeżeli znudziły Wam się zwykłe mielone możecie przygotować oto takie z
sosem pomidorowym i serem żółtym.Będzie bardzo pysznie i
aromatycznie.Mojej rodzinie bardzo smakowało.Kotleciki podałam z ryżem i
surówką z marchewki i jabłka.Sos pomidorowy przyprawiałam niezwykle aromatyczną mieszanką ziół prowansalskich oraz suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem od RAFEX .Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.Zapraszam:)
Składniki:
Kotlety:
40 dag fileta z kurczaka
1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
2 jajka
pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku
bułka tarta
olej do smażenia
Sos:
1 puszka pomidorów pelati
2 cebule
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Dodatkowo:
20 dag sera żółtego
Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w
maszynce razem z bułką.Do masy mięsnej wbijamy jajka,dodajemy przyprawy i
dokładnie mieszamy.Następnie formujemy okrągłe płaskie kotleciki i
obtaczamy w bułce tartej.
Uformowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do
miękkości i zrumieniania.Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru
tłuszczu.
2.Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę,następnie przesmażamy na
rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia,uważamy żeby za mocno nie
przypiec.Dodajemy pomidory i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu.Na
koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i
suszonymi przyprawami.
3.Gorący sos nakładamy na usmażone kotleciki,posypujemy startym na dużych
oczkach serem żółtym i zapiekamy w gorącym piekarniku przez kilka chwil
aż ser się rozpuści.Podajemy gorące z dowolnymi dodatkami.
4. Smacznego.
Każde mielone jest pycha ! Ale jeszcze z takimi dodatkami to już w ogóle :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze,że pyszne były:)
Usuń