Ten tort przygotowałam dla mojej córki Elizy z okazji jej 16 urodzin. Tort był
niespodzianką i jak go dzisiaj zobaczyła to była bardzo
zachwycona. Pyszny mocno czekoladowy, idealny dla wielbicieli czekolady. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
12,5 dag masła lub margaryny
Masa śmietankowo-czekoladowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
5 dag czekolady mlecznej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
gorąca woda
Masa na dekorację:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny spożywczej
gorąca woda
2 łyżki kakao
Kulki kokosowe:
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
cukrowa posypka ( u mnie serduszka)
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy obie
mąki,proszek do pieczenia i kakao,dokładnie ucieramy,na koniec dodajemy
przestudzone masło lub margarynę,dokładnie ucieramy.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do
pieczenia.
Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180
stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Studzimy i przekrawamy na 2 krążki.
2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej,następnie studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy kakao,żelatynę i płynną czekoladę,dokładnie ubijamy.
Masą śmietankowo-czekoladową przekładamy krążki ciasta.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy kakao i żelatynę,dokładnie ubijamy.
Połowę masy wykładamy na wierzch ciasta,a z drugiej połowy wokół tortu wyciskamy za pomocą szprycy rozetki.
4. Mleko zagotowujemy z cukrem.Wiórki mieszamy z mąką
ziemniaczaną,następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie
mieszając gotujemy do zgęstnienia.Studzimy.
Z lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki.Tak około 20 sztuk.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka,dodajemy gorącą wodę,tak,żeby
powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.
Polewę gotujemy kilka chwil na niewielkim ogniu cały czas
mieszając.Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i
szklista.
Następnie w polewie obtaczamy kulki kokosowe i odstawiamy do
zastygnięcia.
6. Gdy kulki kokosowe zastygną dekorujemy nimi tort.Czekoladę ścieramy na
tarce o dużych oczkach,następnie posypujemy nią tort.Na koniec
dekorujemy cukrową posypką.Gotowy tort wstawiamy do lodówki do
zastygnięcia.
7.Smacznego.
Torcik cudownie wygląda :-) z chęcią bym taki zjadła :-)
OdpowiedzUsuńTorcik cudownie wygląda :-) z chęcią bym taki zjadła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam,jeszcze jest to poczęstuję:)
UsuńO wow! Pysznie się prezentuje, i te kulki kokosowe-cudeńka. Sto lat dla córki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)Życzenia przekażę:)
UsuńIza torcik cudny :) na pewno był pyszny :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)Oj torcik wyszedł bardzo pyszny:)
UsuńPiękny torcik ! Pomysł z kuleczkami na górze super :)
OdpowiedzUsuń