sobota, 13 lutego 2016

Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni.

Taki chlebek polecam upiec na śniadanie lub kolację. Jest bardzo pyszny i bardzo zdrowy. Idealnie smakuje z masełkiem. Zapraszam:)




 Składniki:

 Rozczyn:

5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki pełnoziarnistej- pszennej

Ciasto: 

3 szklanki mąki pełnoziarnistej-pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag suszonych pestek dyni

Dodatkowo:

1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżki płatków owsianych
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1.Drożdże rozcieramy z cukrem,mlekiem i mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.

2.Do mąki dodajemy sól,olej,pestki dyni,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.

3.Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do foremki.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.

4. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Studzimy,kroimy i podajemy.

5.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam bułki z ziarnem dyni, te z biedronki:) Więc taki domowy chlebuś z dynią z pewnością ucieszyłby moje kubki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń