Taki chlebek polecam upiec na śniadanie lub kolację. Jest bardzo pyszny i bardzo zdrowy. Idealnie smakuje z masełkiem. Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki pełnoziarnistej- pszennej
Ciasto:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej-pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag suszonych pestek dyni
Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżki płatków owsianych
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,mlekiem i mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
2.Do mąki dodajemy sól,olej,pestki dyni,wyrośnięte drożdże i stopniowo
wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3.Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy olejem i
posypujemy płatkami owsianymi.
Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do foremki.Ciasto
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe
miejsce.
4. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Studzimy,kroimy i podajemy.
5.Smacznego.
Wspaniały chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńUwielbiam bułki z ziarnem dyni, te z biedronki:) Więc taki domowy chlebuś z dynią z pewnością ucieszyłby moje kubki smakowe:)
OdpowiedzUsuńTaki domowy chlebek jest najlepszy:)
Usuń