Co prawda miał to być sernik z rosą,ale pojawiło się na nim zaledwie
kilka złotych kropelek. Przepis mam od wielu lat, ale dopiero teraz go
upiekłam.Wyszedł delikatny i pyszny.W sam raz do popołudniowej niedzielnej kawki.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 żółtka
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki śmietany 12 %
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 żółtka
2 jajka
2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru,na pół litra mleka każdy)
Piana:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
bułka tarta
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,wałkujemy na posypanej mąką
stolnicy,wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o
wymiarach około 24 cm x 35 cm,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką
tartą.Na czas przygotowania pozostałych składników ciasto wkładamy do
lodówki.
2.Składniki na masę serową przekładamy do miski i dokładnie
miksujemy,następnie wylewamy na kruche ciasto ( masa jest dość rzadka ).
3.Sernik pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia.
4.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie pianę wykładamy
na sernik i zapiekamy tak około 10-15 minut,aż będzie z wierzchu
zrumieniona.
5. Upieczony sernik studzimy.Sernik najlepiej studzić całą noc.
6.Smacznego.
Rady:
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Taki serniczek to coś dobrego i pysznego :) Serniki zawsze kojarzą mi się ze świętami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMnie makowce i pierniki kojarzą się ze świętami,a serniki piekę o każdej porze roku,nawet w lecie.:)
Jeju, jak ja uwielbiam takie pyszne serniki, a jeszcze pod taką słodziutką bezą- boski!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam na kawałeczek:)
Usuń