niedziela, 21 lutego 2016

Sernik na kruchym cieście z bezą.

Co prawda miał to być sernik z rosą,ale pojawiło się na nim zaledwie kilka złotych kropelek. Przepis mam od wielu lat, ale dopiero teraz go upiekłam.Wyszedł delikatny i pyszny.W sam raz do popołudniowej niedzielnej kawki.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
2 żółtka
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki śmietany 12 %

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 żółtka
2 jajka
2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru,na pół litra mleka każdy)

Piana:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru

Dodatkowo:
bułka tarta
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.Na czas przygotowania pozostałych składników ciasto wkładamy do lodówki.
2.Składniki na masę serową przekładamy do miski i dokładnie miksujemy,następnie wylewamy na kruche ciasto ( masa jest dość rzadka ).
3.Sernik pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia.
4.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie pianę wykładamy na sernik i zapiekamy tak około 10-15 minut,aż będzie z wierzchu zrumieniona.
5. Upieczony sernik studzimy.Sernik najlepiej studzić całą noc.
6.Smacznego.

Rady:
  Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

4 komentarze:

  1. Taki serniczek to coś dobrego i pysznego :) Serniki zawsze kojarzą mi się ze świętami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Mnie makowce i pierniki kojarzą się ze świętami,a serniki piekę o każdej porze roku,nawet w lecie.:)

      Usuń
  2. Jeju, jak ja uwielbiam takie pyszne serniki, a jeszcze pod taką słodziutką bezą- boski!

    OdpowiedzUsuń