Takie placuszki są bardzo pyszne i bardzo zdrowe. Zamiast usmażyć je na
patelni upiekłam w piekarniku z niewielką ilością oleju. Najlepiej
smakują od razu po upieczeniu bardzo gorące. Dodam też, że pestki
pysznie w nich chrupią. Do placków użyłam wspaniałych i aromatycznych ziół prowansalskich oraz bogatej mieszanki czubrycy zielonej od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
2 duże marchewki
6 średnich ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki suszonych pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
sól i pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czubrycy zielonej
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki dokładnie odciskamy z wody.
2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy pestki słonecznika, dyni, mąkę, olej,
dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i
pieprzem.
3. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia nakładamy porcje warzyw formując placuszki.
4. Placki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do miękkości i zrumienienia.
5. Podajemy od razu gorące po upieczeniu.
6. Smacznego.
Robiłam placki ale nam nie posmakowały, być może te przypadły by nam do gustu ;)
OdpowiedzUsuńMoże akurat te by Wam posmakowały. Nam bardzo smakowały:)
Usuń