Tak przygotowane mięso jest bardzo pikantne,więc danie jest dla
wielbicieli bardzo ostrych smaków.Shahi Paneer Masala to przyprawa
pochodząca z kuchni indyjskiej.Jest to bogata mieszanka ziół i
przypraw.Papryczka Chilli Habanero nadaje daniu pikantności.Przyprawy i papryczki otrzymałam od SKWORCU.Zapraszam:)
Składniki:
Mięso:
4 udka
przyprawa Shahi Paneer Masala
2 łyżki oleju
Marynata:
8 łyżek pikantnego ketchupu
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 suszona papryczka Chilli Habanero
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,każde udko dzielimy na dwie części,myjemy i dokładnie
osuszamy,następnie nacieramy przyprawą i odstawiamy w chłodne miejsce na
około pół godziny.
2.Czosnek obieramy i drobno kroimy,suszoną papryczkę drobno rozkruszamy.
Składniki marynaty dokładnie mieszamy,wkładamy do niej udka i dokładnie mieszamy,zostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu.
3.Po tym czasie na dno formy do pieczenia wlewamy olej,przekładamy udka
wraz z całą marynatą i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni
do miękkości mięsa.Od czasu do czasu mięso pod czas pieczenia polewamy
marynatą.
4.Smacznego.
Nie mogę jeść ostrych potrawa, ale udka wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie każdy może jeść ostre potraw:(
UsuńA udka były wyjątkowo pikantne.Dziękuję:)