środa, 10 lutego 2016

Pikantne udka z piekarnika.

Tak przygotowane mięso jest bardzo pikantne,więc danie jest dla wielbicieli bardzo ostrych smaków.Shahi Paneer Masala to przyprawa pochodząca z kuchni indyjskiej.Jest to bogata mieszanka ziół i przypraw.Papryczka Chilli Habanero nadaje daniu pikantności.Przyprawy i papryczki otrzymałam od SKWORCU.Zapraszam:)




Składniki:
Mięso:
4 udka
przyprawa Shahi Paneer Masala
2 łyżki oleju

Marynata:
8 łyżek pikantnego ketchupu
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 suszona papryczka Chilli Habanero

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,każde udko dzielimy na dwie części,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie nacieramy przyprawą i odstawiamy w chłodne miejsce na około pół godziny.


2.Czosnek obieramy i drobno kroimy,suszoną papryczkę drobno rozkruszamy. Składniki marynaty dokładnie mieszamy,wkładamy do niej udka i dokładnie mieszamy,zostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu.


3.Po tym czasie na dno formy do pieczenia wlewamy olej,przekładamy udka wraz z całą marynatą i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni do miękkości mięsa.Od czasu do czasu mięso pod czas pieczenia polewamy marynatą.


4.Smacznego.



2 komentarze:

  1. Nie mogę jeść ostrych potrawa, ale udka wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie każdy może jeść ostre potraw:(
      A udka były wyjątkowo pikantne.Dziękuję:)

      Usuń