czwartek, 11 lutego 2016

Babka z białek

Taką babkę możemy upiec, gdy zastaną nam białka np. z pieczenia pączków czy faworków. W kuchni nic się nie może marnować. Ta babka jest u mnie pieczona co roku, jak tylko piekę pączki, akurat zostaje mi sześć białek. Ta babka jest puszysta i z tego przepisu zawsze się udaje.Upieczcie koniecznie. Warto. Udanych wypieków :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
6 białek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
10 dag rodzynek
szczypta soli

Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania


Wykonanie pysznej babki z białek:


1. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.

2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie na przemian dodajemy ostudzone masło lub margarynę, ciepłe mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm posmarowanej masłem i posypanej obficie bułką tartą.

4. Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.

5. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy. Oprószamy cukrem pudrem i kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 sporych porcji.
Zamiast smarować foremkę można wyłożyć ją papierem do pieczenia.

1 komentarz: