Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
25 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe
Dodatkowo:
10 dag wiórek kokosowych
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie formujemy kulę i
wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wałkujemy na
posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy cienkie
ciasteczka.
2. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
3.Następnie ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczone ciasteczka studzimy.
4.W połowie mleka rozpuszczamy budynie,do drugiej dodajemy cukier i zagotowujemy,następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy.
5.Wystudzone ciasteczka przekładamy masą budyniową,smarujemy również boki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
6.Smacznego.
Nadziewane kremem to schrupałabym od razu :) Bardzo ładnie wyglądają te ciasteczka, najpierw myślałam że są takie grubiutkie, a tu niespodzianka kremik w środku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Oj pyszne są te ciasteczka,no i właśnie z kremikiem:)
UsuńAle ładne!Takie delikatności:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń