sobota, 13 lutego 2016

Kaczka majerankowa pieczona z jabłkami.

Kaczka pieczona jest niezwykle pyszna,pięknie pachnie majerankiem i jabłkami.Polecam na niedzielny obiad.Zapraszam:)




Składniki:
kaczka o wadze około półtora kg
kilka jabłek
suszony majeranek
sól

Wykonanie:
1.Kaczkę dokładnie oczyszczamy,myjemy i osuszamy. Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,następnie przekrawamy na pół,usuwamy gniazda nasienne i oprószamy majerankiem. Do środka kaczki wkładamy kilka połówek jabłek i spinamy kaczkę wykałaczkami.
2.Następnie całą kaczkę nacieramy solą i majerankiem,odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.Po tym czasie kaczkę układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny.Od czasu do czasu kaczkę polewamy tłuszczem,który wytapia się podczas pieczenia.
3.Przed około 20 minutami pieczenia obok kaczki układamy kilka połówek jabłek i pieczemy do miękkości.Upieczoną kaczkę podajemy z jabłkami.
4. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz