Kaczka pieczona jest niezwykle pyszna,pięknie pachnie majerankiem i jabłkami.Polecam na niedzielny obiad.Zapraszam:)
Składniki:
kaczka o wadze około półtora kg
kilka jabłek
suszony majeranek
sól
Wykonanie:
1.Kaczkę dokładnie oczyszczamy,myjemy i osuszamy.
Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,następnie przekrawamy na pół,usuwamy gniazda nasienne i oprószamy majerankiem.
Do środka kaczki wkładamy kilka połówek jabłek i spinamy kaczkę wykałaczkami.
2.Następnie całą kaczkę nacieramy solą i majerankiem,odstawiamy na około
godzinę w chłodne miejsce.Po tym czasie kaczkę układamy w żaroodpornym
naczyniu i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180
stopni przez około półtorej godziny.Od czasu do czasu kaczkę polewamy
tłuszczem,który wytapia się podczas pieczenia.
3.Przed około 20 minutami pieczenia obok kaczki układamy kilka połówek
jabłek i pieczemy do miękkości.Upieczoną kaczkę podajemy z jabłkami.
4. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz