6 średnich ziemniaków
5 ząbków czosnku
1 średnia pietruszka
1 łyżka masła
4 szklanki bulionu warzywnego
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
suszona natka pietruszki według uznania
mielona gałka muszkatołowa według uznania
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
Grzanki:
2 bułki
masło
10 dag sera żółtego
suszona natka pietruszki
Wykonanie:
1.Ziemniaki,czosnek,pietruszkę obieramy,myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
2.W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie przypiec.Następnie wlewamy gorący bulion,wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie ,gotujemy do miękkości warzyw.Wyjmujemy liść laurowy i ziarenka ziela.
3. Zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową i natką pietruszki.Następnie zupę miksujemy na gładki krem.Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu lub gorącej wody.
4.Bułki kroimy na cienkie kromki,z jednej strony smarujemy cieniutko masłem i tą stroną układamy na blaszce do pieczenia.Następnie pieczemy do zrumienienia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut.
5.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Posypujemy nim zrumienione grzanki,oprószamy jeszcze suszoną natką pietruszki i zapiekamy aż ser się rozpuści.
6.Na talerze nakładamy porcje zupy i grzanek.Podajemy.
7.Smacznego.
Wspaniała zupka. Uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka. Uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Ja też uwielbiam:)
Usuń