wtorek, 23 lutego 2016

Ziemniaczano-czosnkowa zupa krem z serową grzanką.

Zupa ziemniaczano-czosnkowa jest bardzo syta i niezwykle aromatyczna.Pysznie smakuje z serową grzanką.Polecam ją przygotować w chłodne dni,ponieważ dzięki czosnkowi i przyprawom jest rozgrzewająca.Do przyprawienia zupy użyłam aromatycznych i wspaniałych ziół i przypraw: białego pieprzu mielonegomielonej gałki muszkatołowej oraz suszonej natki pietruszki od SKWORCU .Zapraszam:)




Składniki:
 6 średnich ziemniaków
5 ząbków czosnku
1 średnia pietruszka
1 łyżka masła
4 szklanki bulionu warzywnego
biały pieprz mielony  do smaku
sól do smaku
suszona natka pietruszki według uznania
mielona gałka muszkatołowa według uznania
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

Grzanki:
2 bułki
masło
10 dag sera żółtego
suszona natka pietruszki

Wykonanie:
1.Ziemniaki,czosnek,pietruszkę obieramy,myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
2.W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie przypiec.Następnie wlewamy gorący bulion,wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie ,gotujemy do miękkości warzyw.Wyjmujemy liść laurowy i ziarenka ziela.
3. Zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową i natką pietruszki.Następnie zupę miksujemy na gładki krem.Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu lub gorącej wody.
4.Bułki kroimy na cienkie kromki,z jednej strony smarujemy cieniutko masłem i tą stroną układamy na blaszce do pieczenia.Następnie pieczemy do zrumienienia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut.
5.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Posypujemy nim zrumienione grzanki,oprószamy jeszcze suszoną natką pietruszki i zapiekamy aż ser się rozpuści.
6.Na talerze nakładamy porcje zupy i grzanek.Podajemy.
7.Smacznego.




3 komentarze: