Taka galaretka jest niedroga w przygotowaniu, a wychodzi jej sporo.
Najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny lub octem. Możemy ją podać
na śniadanie, kolację lub przekąskę.Z przepisu wyszło mi 6 miseczek.
Zapraszam:)
Składniki:
2 duże udka
2 marchewki
2 jajka ugotowane na twardo
pół puszki zielonego groszku
2 łyżki żelatyny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Marchewki obieramy i myjemy.
Następnie mięso i marchewki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Mięso i marchewki wyjmujemy a wywar przecedzamy. Do gorącego wywaru
wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Wywaru powinno być około 3
szklanki.
3. Groszek dokładnie odsączamy z zalewy. Obrane jajka i marchewki kroimy w plasterki a mięso z udek na kawałki.
4.Do miseczek wkładamy przygotowane składniki i zalewamy bulionem.
5. Galaretki wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
6. Smacznego.
Pycha ! W sam raz dla mojego męża ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMój mąż też przepada za galaretką:)