piątek, 12 lutego 2016

Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietanowym.

Takie danie jest bardzo szybkie w wykonaniu.Aromatyczny sos brokułowo-śmietanowy podany z makronem.Może być również pomysłem na bezmięsny obiad.Do przyprawienia sosu użyłam przyprawy naturalnej od RAFEX .W skład przyprawy wchodzą suszone i aromatyczne warzywa i przyprawy:cebula,pasternak,marchewka,natka pietruszki,kurkuma,pieprz czarny,lubczyk,curry i czosnek.Zapraszam:)




Składniki:
 Sos:
1 średni brokuł
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 płaska łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
5 łyżek śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
przyprawa naturalna według uznania


Dodatkowo:
20 dag makaronu wstążki
1 łyżka oleju
sól

Wykonanie:
1. Brokuła dzielimy na małe różyczki,myjemy i dokładnie osuszamy.
2.Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie przypiec,następnie wrzucamy różyczki brokuła i jeszcze chwilę przesmażamy.Następnie wlewamy gorącą wodę,tak żeby przykryła brokuły i dusimy do miękkości.Nadmiar wody odparowujemy.
4.Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru,wlewamy do brokułów i gotujemy do zgęstnienia sosu.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i suszonymi przyprawami.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy.
6. Na talerze nakładamy porcje makronu i sosu.Podajemy.
 7.Smacznego.

2 komentarze: