środa, 3 czerwca 2020

Muffinki kakaowe z rabarbarem

Muffinki to zawsze dobre rozwiązanie gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Takie do wykonania w kilka chwil plus pieczenie. I kroić na trzeba tak jak ciasto. Można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na wycieczkę czy na piknik. Długo utrzymują świeżość. Polecam.






Potrzebujemy:

Na ciasto:
15 dag masła lub margaryny
3 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:
2 średnie łodygi rabarbaru


Wykonanie pysznych muffinek :


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.

2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy i obieramy z włókien, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie kawałki rabarbaru wciskamy w ciasto w formie.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.

5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

4 komentarze: