Ten sernik jest pyszny. Kruche ciasto, aksamitna masa serowa, lekka kajmakowa pianka i orzeźwiająca galaretka. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Bardzo polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy zwyczajnie do kawy. Wymaga trochę pracy, ale warto. Polecam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
10 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
pół szklanki cukru
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki rodzynek
20 dag masy kajmakowej
1 cukier waniliowy
Pianka:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
150 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżeczki żelatyny
5 łyżek gorącej wody
2 śmietan-fixy ( zagęstniki )
20 dag masy kajmakowej
Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
3 szklanki gorącej wody
mąka pszenna do posypania stolnicy
bułka tarta do oprószenia ciasta
bratki do dekoracji
Wykonanie pysznego sernika:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do
blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki
na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę,
następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość
dokładnie
ucieramy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, wsypujemy rodzynki i dokładnie i delikatnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Masę serową przekładamy na kruche ciasto.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy. Ja
studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do
lodówki na kilka godzin.
5. Pianka: Śnieżkę ubijamy na puszystość, dodajemy śmietan-fixy, ubijamy, dodajemy kajmak, ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy, płynną wlewamy do śmietanki i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy na sernik. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
6. Galaretki: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Zimne wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie tężejące wykładamy na sernik. Sernik ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Potem sernik idealnie się kroi.
7. Podanie: Gotowy sernik kroimy, dekorujemy bratkami i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o
wymiarach 24 cm x 35 cm.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę 30 %.
Pyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń