czwartek, 18 czerwca 2020

Pomidorowe bułeczki z sezamem

Wszyscy wiedzą, że domowe pieczywo jest najlepsze i nie ma co tutaj dyskutować. Osobiście jak tylko mogę to piekę, czy to bułki czy chleby. Zdarza się również kupić w sklepie. Ale co domowe to domowe. Pachnące, chrupiące i własnoręcznie upieczone. Dzisiaj upiekłam bułeczki o pięknym pomidorowym kolorze. Pyszne i niezwykle mięciutkie. Na śniadanie, na kolację czy na piknik. Do ciasta dodałam koncentratu pomidorowego i sezamu. Musicie koniecznie spróbować takich bułek. Smacznych inspiracji życzę i zachęcam do pieczenia.









Potrzebujemy:

Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki sezamu
10 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy Gallo Classico

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych bułeczek:

1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i koncentrat pomidorowy. Do miski wsypujemy mąkę i sezam, wlewamy płynne składniki  i dokładnie mieszamy łyżką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 30 minut.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę i zagniatamy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną aż ciasto będzie gładkie i będzie ładnie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy je w okrągłe bułeczki. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki znacznie urosną i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce.

4. Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone studzimy na metalowej kratce.

5. Gotowe podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 10 sztuk bułek.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Dodaj smaku z Gallo !

#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo


Dodaj smaku z Gallo!

2 komentarze: