Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka soli
6 łyżek oliwy
10 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 łyżka sypkiego maku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznej chałki:
1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy'', będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.
2. Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto, ciasto zagniatamy kilka chwil, tak żeby wszystkie składniki równomiernie się przemieszały, ciasto będziemy jeszcze zagniatać z dodatkami. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części i do każdej z osobna wgniatamy mak, rozmrożony i dokładnie odciśnięty szpinak oraz koncentrat pomidorowy. Formujemy trzy kule. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
3. Do pieczenia: Następnie z wyrośniętych ciast toczymy wałki, zaplatamy jak warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.
4. Pieczenie: Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną chałkę studzimy na metalowej kratce.
5. Podanie: Gotową, wystudzoną kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Chałkę najlepiej studzić na metalowej kratce.
Chałka jest dość duża, więc z powodzeniem będzie dla czteroosobowej rodziny.
Bardzo kreatywny pomysł. Nie wpadłabym na takie połączenie smakowe w chałce
OdpowiedzUsuń