czwartek, 18 czerwca 2020

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem

Proste i pyszne ciasto  z sezonowymi owocami. Pachnące truskawkami i kokosem. Takie raz, dwa do zrobienia. Można je upiec również w tortownicy. Zapewniam, że szybko zostanie zjedzone. Polecam, upieczcie.






Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej

Dodatkowo:
około 30 dag świeżych truskawek


Wykonanie pysznego ciasta z truskawkami:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie maki z proszkiem do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.


2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. Następnie wciskamy je w ciasto, większe przekrawamy na połowę, ja miałam małe truskawki to nie przekrawałam.



4. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczone dokładnie studzimy.


5. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

6 komentarzy: