Pyszny i prosty deser w wykonaniu. Idealny po schłodzeniu. Można użyć kremówki, ale nie będzie już tak lekki. Polecam póki jeszcze trwa sezon truskawkowy. Uwielbiamy takie desery, zwłaszcza, że przygotowuje się je dokładnie w 15 minut. A jeszcze jak są domowe truskawki...mniam :)
Potrzebujemy:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
zimne mleko potrzebne do ubicia śnieżki (200 ml )
50 dag świeżych truskawek
cukier do smaku
listki melisy do dekoracji
Wykonanie pysznego deseru:
1.Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki. Następnie miksujemy na gładki mus z cukrem do smaku.
2. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy połowę zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy lub miksujemy.
3.
Gotową śmietankę nakładamy do pucharków lub szklanek i polewamy pozostałym musem truskawkowym.
4. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy.
5. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Zamiast śnieżki można ubić kremówkę.
Uwielbiam takie desery. Prosty, lekki i przepyszny. Warto robić w sezonie truskawkowym ;)
OdpowiedzUsuńSuper :) Polecam :)
Usuń