sobota, 20 czerwca 2020

Chłodnik z rzodkiewką, jajkiem, szczypiorkiem na jogurcie naturalnym

Taki chłodnik jest idealny na upalne dni. Wykonany z sezonowych warzyw. Pyszny. Najlepszy dobrze schłodzony. Polecam na letni, upalny obiad. Ugasi nasze pragnienie i nasyci. Jest tani, zdrowy i ma mało kalorii. Zróbcie koniecznie.









Potrzebujemy:
spory pęczek rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek świeży do dekoracji
4 jajka


Wykonanie pysznego chłodnika:


1. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

2. Jogurt naturalny łączymy z rzodkiewką, czosnkiem i szczypiorkiem, tak z łyżkę szczypiorku odkładamy do dekoracji. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodnik wstawiamy do lodówki do dokładnego schłodzenia.

3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na cząstki.

4. Do miseczek lub szklanek nakładamy po porcji schłodzonego chłodnika, nakładamy cząstki jajka, dekorujemy odłożonym szczypiorkiem i koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Chłodnik smakuje dobrze schłodzony.
Z przepisu wychodzi 4 mniejsze porcje lub 2 większe.

2 komentarze: