środa, 10 czerwca 2020

Kakaowe muffinki z makiem i kokosem

Uwielbiam piec muffinki. Wystarczy wymieszać lub zmiksować składniki, do piekarnika i gotowe. Możliwości smakowych jest wiele. Tym razem upiekłam muffinki kakaowe z dodatkiem maku sypkiego i wiórek kokosowych. Wyszły idealne, trochę takie sypkie, bo z dodatkiem mąki krupczatki.
Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Upieczcie :) I dajcie znać czy smakowało :)





Potrzebujemy:
3 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka sypkiego maku
2 łyżki wiórek kokosowych


Wykonanie pysznych muffinek:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy.

2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.

4. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Z przepisu wychodzi 12 sztuk.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

2 komentarze: