czwartek, 4 czerwca 2020

Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi

Pewnie znów się powtórzę, ale napiszę ponownie, że domowy chleb jest najlepszy. A jak wyjdzie nam chrupiąca skórka to już niebo w gębie. Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce, na pewno będzie chrupiący. Upiekłam chleb z dodatkiem płatków owsianych błyskawicznych i kaszy manny. Nie ukrywam, że pyszny mi wyszedł. Niezwykle puszysty z chrupiącą skórką. Po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie.






Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki kaszy manny
1 łyżeczka soli
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
olej do posmarowania foremki
płatki owsiane do posypania foremki


Wykonanie pysznego chlebka:


1. Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę i płatki owsiane. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, następnie wlewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy widelcem, ciasta nie zagniatamy. W razie potrzeby należy dolać ciepłego mleka lub dosypać mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy ciasto co najmniej 10 minut na stolnicy posypanej cieniutko mąką pszenną. Dobrze wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.

3. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi. Odstawimy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu.

4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony wyjmujemy od razu z foremki i studzimy na metalowej kratce.

5. Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.

3 komentarze: