Proste i pyszne danie. Idealne dla osób nie jedzących mięsa. My to danie uwielbiamy. Wystarczy pół godzinki i obiad gotowy. Kto nie próbował to polecam zrobić. Zapewniam, że będzie pysznie. Tanio, prosto, pysznie i szybko :) Polecam :)
Potrzebujemy:
3 woreczki ryżu białego ( łącznie 45 dag )
2 średnie cebule
1 marchewka
4 jajka
olej do smażenia
lubczyk suszony według uznania
słodka papryka według uznania
oregano suszone według uznania
bazylia suszona według uznania
ewentualnie sól do smaku
Wykonanie pysznego ryżu z jajkiem:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na oleju. Marchewkę obieramy, płuczemy, osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy ugotowany ryż, podgrzewamy i wbijamy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając, smażymy aż jajka się zetną i ładnie połączą z ryżem.
3. Danie przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.
4. Podajemy gorące. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 6 osób.
Przed podaniem można udekorować świeżym koperkiem.
Nie jadłam nigdy takiego ryżu, muszę kiedyś spróbować :-)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam. U nas często go robimy :)
UsuńUwielbiam :) To jest takie dobre
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń