piątek, 5 czerwca 2020

Smażony ryż z jajkiem i marchewką

Proste i pyszne danie. Idealne dla osób nie jedzących mięsa. My to danie uwielbiamy. Wystarczy pół godzinki i obiad gotowy. Kto nie próbował to polecam zrobić. Zapewniam, że będzie pysznie. Tanio, prosto, pysznie i szybko :) Polecam :)








Potrzebujemy:
3 woreczki ryżu białego ( łącznie 45 dag )
2 średnie cebule
1 marchewka
4 jajka
olej do smażenia
lubczyk suszony według uznania
słodka papryka według uznania
oregano suszone według uznania
bazylia suszona według uznania
ewentualnie sól do smaku


Wykonanie pysznego ryżu z jajkiem:


1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na oleju. Marchewkę obieramy, płuczemy, osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy ugotowany ryż, podgrzewamy i wbijamy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając, smażymy aż jajka się zetną i ładnie połączą z ryżem.

3. Danie przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.

4. Podajemy gorące. Smacznego życzę.

Moje rady:
Porcja dla 6 osób.
Przed podaniem można udekorować świeżym koperkiem.

4 komentarze: