poniedziałek, 22 czerwca 2020

Kruche pierożki z nutellą

Proste i pyszne ciasteczka w formie kruchych pierożków. Idealne na podwieczorek czy na piknik, czy tak po prostu do kawy. Udadzą się każdemu. Polecam :)





Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 żółtka
2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
20 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
około pół słoiczka nutelli
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznych kruchych pierożków:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, można brzegi zlepić widelcem, będziemy wtedy mieli ładny wzorek.

2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do ładnego zrumienienia się.

3. Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisy wyszło 2 blaszki ciasteczek.


2 komentarze: