poniedziałek, 29 czerwca 2020

Jajka w sosie jogurtowo-musztardowym z oliwą

Polecam bardzo pyszne jajka w sosie jogurtowo-musztardowym z oliwą i szczypiorkiem z domowego ogórka. Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu. Można przygotować na różne imprezy, śniadanie czy kolację. Bardzo polecam.









Potrzebujemy:



Na sos: 

20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

2 łyżki oliwy

4 małe łyżeczki musztardy stołowej

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

przyprawa do sałatek i dipów według uznania

 

Dodatkowo:

8 jajek

szczypiorek siekany według uznania
2 łyżki oliwy




Wykonanie pysznych jajek w sosie:



1. Składniki na sos przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do sałatek i dipów, tej przyprawy dodałam pół łyżeczki. Sos wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

2. W między czasie gotujemy jajka na twardo, ugotowane studzimy, obieramy ze skorupek i przekrawamy na połówki.

3. Jajka nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy według uznania szczypiorkiem. Podajemy.

4. Smacznego życzę.


Moje rady:
Porcja dla 4 osób.


 


 






9 komentarzy: