czwartek, 25 czerwca 2020

Bułeczki ,,niby pączki'' z piekarnika z masą krówkową

Upiekłam pyszne i puchate bułeczki, które wyglądem przypominają pączki, a w smaku drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, piknik czy do zabrania do szkoły lub pracy. Można podać je z kubkiem mleka, kakao, kawy czy herbaty. Co kto lubi. Długo utrzymują świeżość. Z przepisu wychodzi aż 28 sporych sztuk, więc są bardzo podzielne. Upieczcie.








Potrzebujemy:

Na rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej

Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
6 łyżek oleju
3 jajka
niepełna szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
około pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku ( 40 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych bułeczek ,,niby pączków'':


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15-20 minut.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i olej, następnie zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłego mleka, mleka dolewamy tyle i ile zabierze ciasto, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Formowanie: Ciasto wałkujemy na stolnicy cieniutko oproszonej mąką pszenną, wycinamy większe krążki, nakładamy porcję masy krówkowej, nakładamy krążek ciasta i mniejszą foremką wycinamy ,,pączki''.

4. Do pieczenia: ,,Pączki'' układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną, odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut. Upieczone studzimy.

6. Podanie: Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 28 sztuk sporych bułek.
Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Można oprószyć cukrem pudrem.

5 komentarzy: