Idealnie kruche ciasteczka. Ciasta nie musimy schładzać w lodówce. Zagniatamy, formujemy okrągłe ciasteczka i do piekarnika. Mnie bardzo smakowały takie gorące...mniam. Ciasteczka długo utrzymują kruchość, nie są zbite. Upieczcie, a skuszą się na nie i duzi i mali. Słodkich inspiracji :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 cukry waniliowe
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Formowanie ciastek: Następnie odrywamy kawałki ciasta, toczymy kulki i spłaszczamy formując ciasteczka.
3. Do pieczenia: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut.
5. Podanie: Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek, tak około 36 sztuk.
Uwielbiam ciasteczka z dodatkiem mąki krupczatki, są pyszne i kruchutkie :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Nam też bardzo smakują :)
Usuńuwielbiam takie ciasteczka
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńZdjęcia prześliczne :) Jestem zachwycona <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Starałam się :)
Usuń