niedziela, 31 maja 2020

Kruche ciasteczka z mąką krupczatką

Idealnie kruche ciasteczka. Ciasta nie musimy schładzać w lodówce. Zagniatamy, formujemy okrągłe ciasteczka i do piekarnika. Mnie bardzo smakowały takie gorące...mniam. Ciasteczka długo utrzymują kruchość, nie są zbite. Upieczcie, a skuszą się na nie i duzi i mali. Słodkich inspiracji :)








Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 cukry waniliowe

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek:



1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.

2. Formowanie ciastek: Następnie odrywamy kawałki ciasta, toczymy kulki i spłaszczamy formując ciasteczka.

3. Do pieczenia: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut.

5. Podanie: Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek, tak około 36 sztuk.

6 komentarzy: