środa, 1 lipca 2020

Kruche ciasteczka z makiem i kokosem

Pyszne kruche ciasteczka, takie na szybką zachciewajkę. Zagniatamy ciasto, wycinamy ciasteczka i pieczemy. Takie raz dwa w wykonaniu. Makowo-kokosowe. Idealne z kubkiem aromatycznej kawy. Polecam. Upieczcie.







Potrzebujemy:



Na ciasto:


2 jajka

pół szklanki cukru pudru

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

1 cukier waniliowy

2 łyżki sypkiego maku

2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy, wykrawamy dowolną foremką ciasteczka i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

2. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

3. Ciasteczka podajemy. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.

11 komentarzy:

  1. Świetne i aromatyczne ciasteczka. Bardzo lubię zapach pieczonego kokosu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię piec ciasteczka, więc przepis z przyjemnością wypróbuję :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wypieki z kokosem, a takie ciasteczka nie sposób im się oprzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sposób :) Po jednym ciasteczku sięga się po drugie:)

      Usuń
  4. Super! Szybciutko i smaczniutko. Już je polubiliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia, a ciasteczka muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie ukrywam, że ciasteczka wyszły pyszne :)

      Usuń