środa, 20 maja 2020

Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być sycące i i pyszne. Moja propozycja to wytrawne gofry pieczone na grillu podane z jajecznicą z dużą ilością świeżego szczypiorku. Jak tylko mamy możliwość to róbmy takie pyszne śniadania. Najbliżsi będą zachwyceni. Niech to będzie chociaż raz w tygodniu, w sobotę lub niedzielę. U mnie jajecznica mocno wysmażona, bo taką lubię najbardziej, ale można zrobić bardziej płynną, co kto lubi. Polecam Wam moje gofry. Zróbcie. Smacznych inspiracji życzę :)






Potrzebujemy:

Na gofry:
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
sól do smaku
półtorej szklanki zimnego mleka
5 dag sera żółtego w kawałku

Na jajecznicę:
8 jajek
masło lub margaryna do smażenia
1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatek i dipów
szczypiorek według uznania
pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie pysznych gofrów z grilla:


1. Składniki na ciasto ( oprócz sera żółtego ) przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach i mieszamy łyżką.


2. Następnie rozgrzewamy grill elektryczny, nakładamy po porcji ciasta, zamykamy grill i pieczemy gofry aż będą rumiane i upieczone.


3.  Gofry studzimy na metalowej kratce.


4. Jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawę i pieprz czarny, roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, wlewamy masę jajeczną i smażymy do ścięcia się jajek, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.


5. Na gofry nakładamy po porcji jajecznicy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sporych sztuk gofrów.
Grilla niczym nie smarujemy.
Porcja dla 4 osób.

Przepisy inspirowane naturą


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Vegeta Natur Przepisy Inspirowane Naturą.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

2 komentarze: