sobota, 16 maja 2020

Sernik na kruchym cieście z kaszą manną

Sernik to najlepsze ciasto na świecie, gości u mnie bardzo często. Uwielbiamy serniki i za każdym razem piekę inny. Miło jest gdy wszyscy proszą o dokładkę i zjadają do ostatniego okruszka. Polecam i dobrej soboty życzę :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny

 Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie z kawałkami brzoskwiń z wiadereczka )
niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
pół szklanki kaszy manny

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
łyżka kaszy manny


Wykonanie pysznego sernika:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, oba cukry i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i kaszę mannę, dodajemy ser, chwilę ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na wcześniej przygotowane ciasto.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do ładnego zrumienienia się. Dokładnie studzimy. Sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy i dodać przynajmniej dwie brzoskwinie z puszki drobno pokrojone.


4 komentarze: