poniedziałek, 18 maja 2020

Muffinki z jagodami kamczackimi, białą czekoladą i kokosem

Obłędne w smaku muffinki z dużą ilością jagód kamczackich, białej czekolady i wiórek kokosowych. Idealne na podwieczorek. Proste i szybkie w wykonaniu. Jeszcze szybciej znikają zjadane :) Uwielbiamy takie muffinki :) Polecam recepturę :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
75 ml oleju
1 cukier waniliowy
pół szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wiórek kokosowych
5 kopiastych łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
10 dag białej czekolady
1 szklanka jagód kamczackich ( świeżych lub mrożonych )


Wykonanie pysznych muffinek:

1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry, miksujemy na puszystą masę, wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt, obie mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i jagody kamczackie i dokładnie mieszamy. Świeże owoce wcześniej myjemy i osuszamy. Mrożonych nie musimy rozmrażać.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Muffinki pieczemy do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka przez około 40 minut w temperaturze 180.

4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Mrożonych owoców nie musimy rozmrażać.
Świeże owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza