sobota, 9 maja 2020

Bagietki czosnkowe z mąką krupczatką i lubczykiem

Uwielbiamy bagietki czosnkowe, ale tylko takie domowe, własnoręcznie przygotowane i upieczone. Takie są najlepsze. Mięciutkie, pachnące obłędnie czosnkiem, masłem i przyprawami. Kto nie piekł bardzo polecam, warto poświęcić czas i je zrobić. Pyszne są nawet na drugi dzień, o ile ich od razu nie zjecie. Polecam i smacznych inspiracji życzę :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
4 kopiaste łyżki mąki krupczatki
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Na masełko czosnkowe:
4 łyżki miękkiego masła 82 %
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatek i dipów
1 łyżeczka suszonego lubczyku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek


Wykonanie pysznych bagietek:


1. Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy jeszcze ciepłego mleka, jego ilość zależy od wilgotności mąki.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła, dodajemy przyprawę, suszony lubczyk, suszony czosnek i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy tym rozcierając.

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki, układamy je na blaszkach posmarowanych bardzo cieniutko masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarowujemy nadzienie.

5. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.

6. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.

Przepisy inspirowane naturą 


 Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Vegeta Natur Przepisy Inspirowane Naturą.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

6 komentarzy:

  1. takie domowe muszą być pyszne ja zawsze w sklepie kupuję jak ciepłe spotkam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam domowe bagietki czosnkowe :) Jak tylko raz takie zrobisz już nigdy nie kupisz w sklepie :)

      Usuń
  2. Takie bagietki czosnkowe muszą smakować :-)

    OdpowiedzUsuń