piątek, 1 maja 2020

Kanapki z grilla z filetem z kurczaka i sosem

Taki pyszny obiad przygotowałyśmy wspólnie córcią, czyli ja bułki, a ona resztę. Nawet nie wiecie jak pysznie wyszło. Takie domowe bułki wypełnione po brzegi aromatycznym sosem i mięsem to istna petarda. U nas były na obiad, ale można i na kolację, jakąś domową imprezę czy zabrać na piknik, napiszę, że gdy wystygną to też są pyszne. Wszystko zapieczone na grillu. Chrupiące, obłędne w smaku, idealne. Zróbcie koniecznie.








Potrzebujemy:

Na bułki:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 lekko kopiasta łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Na sos:
3 cebule
2 duże ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 papryka czerwona
olej do smażenia
sól do smaku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
suszona bazylia według uznania
suszone oregano według uznania
lubczyk suszony według uznania
czosnek suszony według uznania
słodka papryka mielona według uznania
ostra papryka mielona według uznania

Na mięso:
2 filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka
czosnek suszony
papryka słodka mielona
oregano suszone
olej

Dodatkowo:
20 dag sera żółtego w plasterkach
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowani blaszek


Wykonanie Pysznych kanapek z grilla:


1. Bułki: Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy okrągłe bułeczki, następnie spłaszczamy je i lekko rozwałkujemy, następnie układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone studzimy.



 2. Sos: Cebulę, czosnek i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Odparowujemy nadmiar wody, sos musi być gęsty. Gotowy studzimy.


3. Mięso: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, nacieramy olejem i przyprawami według uznania. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Miękkie mięso studzimy i kroimy w plasterki.


4. Do grilowania: Bułki rozcinamy na pół, nakładamy po porcji sosu, mięsa, sera i przykładamy drugą połówką bułki.


5. Grillowanie: Grill elektryczny rozgrzewamy, układamy na nim bułki, zamykamy i grilujemy, aż będą gorące.


6. Podanie: Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.


Moje rady:
Z przepisu wychodzi 10 sztuk bułek.
Szklanka do odmierzania składników na bułki 250 ml.
Można ewentualnie użyć gotowych bułek.


3 komentarze: