piątek, 15 maja 2020

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Pyszna drożdżowa focaccia z dużą ilością oliwek i aromatycznych ziół i przypraw. Idealna na przekąskę, przystawkę, można zabrać również na piknik czy do grillowanych mięs. Wyszła niezwykle puszysta i aromatyczna. Bardzo polecam :)

 







Potrzebujemy:

Na ciasto:
70 dag mąki pszennej
400 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
100 ml oleju
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
oregano suszone według uznania
bazylia suszona według uznania
rozmaryn suszony według uznania

Dodatkowo:
słoik oliwek zielonych
rozmaryn suszony do oprószenia focacci
olej do posmarowania blaszki i focacci


1. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, zioła i przyprawy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i w raz z olejem wlewamy do mąki. Następnie hakiem do zagniatania ciasta wyrabiamy przez kilkanaście minut. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i dobrze odchodzące od misy.

2. Tak wyrobione ciasto przekładamy do większej miski posmarowanej olejem i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce. Ciasto można przykryć czystą ściereczką.

3. Po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki posmarowanej olejem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto jest dość luźne więc do się uformować rękami i nie trzeba wałkować. W ciasto wbijamy oliwki odsączone z zalewy, smarujemy olejem i posypujemy według uznania suszonym rozmarynem.

4. Tak wykonane ciasto odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do ładnego zrumienienia się.

6. Gotową podajemy. Smacznego życzę.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza