niedziela, 10 maja 2020

Muffinki z makiem i jagodami kamczackimi

Muffinki to taki szybki wypiek. Wszystkie składniki miksujemy w jednej misce, ciasto wykładamy do papilotek, pieczemy i gotowe. Te upiekłam na sobotni podwieczorek. Wyszły idealne. Pięknie wyrosły. Smak obłędny. Pachną jagodami i makiem. Bardzo polecam. Udadzą się każdemu. Słodkich inspiracji życzę i udanych wypieków :) Miłej niedzieli :)









Potrzebujemy:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
70 ml oleju
150 ml zimnego mleka
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sypkiego maku
1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych


Wykonanie pysznych muffinek:


1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy mleko i olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak sypki i ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jagody kamczackie i dokładnie mieszamy łyżką. Mrożonych owoców nie musimy rozmrażać.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożoną papierowymi papilotkami.

3. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.

4. Upieczone studzimy i podajemy.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Zamrożonych owoców nie musimy rozmrażać.

5 komentarzy:

  1. Cudowne kochana :-) porywam do kawki i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko i częstuj się :) Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jak patrzę to mam już ochotę zrobić jakieś muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń