Muffinki to taki szybki wypiek. Wszystkie składniki miksujemy w jednej misce, ciasto wykładamy do papilotek, pieczemy i gotowe. Te upiekłam na sobotni podwieczorek. Wyszły idealne. Pięknie wyrosły. Smak obłędny. Pachną jagodami i makiem. Bardzo polecam. Udadzą się każdemu. Słodkich inspiracji życzę i udanych wypieków :) Miłej niedzieli :)
Potrzebujemy:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
70 ml oleju
150 ml zimnego mleka
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sypkiego maku
1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych
Wykonanie pysznych muffinek:
1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy mleko i olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak sypki i ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jagody kamczackie i dokładnie mieszamy łyżką. Mrożonych owoców nie musimy rozmrażać.
2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożoną papierowymi papilotkami.
3. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.
4. Upieczone studzimy i podajemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Zamrożonych owoców nie musimy rozmrażać.
Cudowne kochana :-) porywam do kawki i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko i częstuj się :) Również pozdrawiam :)
UsuńJak patrzę to mam już ochotę zrobić jakieś muffinki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Warto je upiec :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń