niedziela, 24 maja 2020

Ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi

Pyszne ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi, orzechami i rodzynkami. Obłędnie pachnie i obłędnie smakuje. Polecam na podwieczorek i na piknik. Uda się każdemu :) Upieczcie podajcie z ulubioną kawą, herbatą czy mlekiem. Ciasto można zabrać do pracy, szkoły czy na piknik. Słodkich inspiracji życzę :)








Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
4 łyżki oleju
pół szklanki miodu ( u mnie z mniszka lekarskiego )
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki mielonego cynamonu
pół szklanki mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 mała płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 średnie marchewki
3 łyżki rodzynek
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania foremki
1 łyżka bułki tartej do oprószenia foremki


Wykonanie pysznego ciasta marchewkowego:

1. Zaczynamy od marchewki: Marchewki obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, dodajemy miód, ekstrakt waniliowy i olej, miksujemy na puszystą masę przez kilka minut, następnie wsypujemy kaszę mannę, cynamon, mąkę tortową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy płatki owsiane, marchewkę, rodzynki i orzechy i dokładnie mieszamy łyżką.

3. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oproszonej bułką tartą.

 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka. Upieczone wyjmujemy z formy i studzimy, ja studzę na metalowej kratce.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 20 cm.
Ciasto można pokroić na około 8 porcji.
Ciasto można upiec w foremce keksówce.

2 komentarze: