środa, 20 maja 2020

Bagietki serowo-czosnkowe

Mocno czosnkowe bagietki z dodatkiem sera żółtego w cieście. Idealne jako dodatek do zup czy jako samodzielna przekąska. Można je zabrać na piknik. My je wprost uwielbiamy. Często je piekę i za każdym razem recepturę urozmaicam. Tym razem do ciasta dodałam ser żółty i nie ukrywam, że wyszło pysznie. Kto nie piekł to bardzo polecam :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 lekko kopiasta łyżeczka soli
4 łyżki oleju
5 dag sera żółtego w kawałku

Na nadzienie:
4 ząbki czosnku
4 kopiaste łyżki miękkiego masła lub margaryny
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatek i dipów

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek


Wykonanie pysznych bagietek czosnkowych z serem:


1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

2. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.

3. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól, olej i ser żółty i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła lub margaryny, dodajemy czosnek suszony i przyprawę i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy tym rozcierając.

5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki, układamy je na blaszkach posmarowanych bardzo cieniutko masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarowujemy nadzienie.

6. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.

7. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.


Przepisy inspirowane naturą 

 Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Vegeta Natur Przepisy Inspirowane Naturą.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

2 komentarze:

  1. Polecam. To jest przepyszne. Jedne z moich ulubionych rodzajów bagietek. Warto zrobić <3

    OdpowiedzUsuń