Mocno czosnkowe bagietki z dodatkiem sera żółtego w cieście. Idealne jako dodatek do zup czy jako samodzielna przekąska. Można je zabrać na piknik. My je wprost uwielbiamy. Często je piekę i za każdym razem recepturę urozmaicam. Tym razem do ciasta dodałam ser żółty i nie ukrywam, że wyszło pysznie. Kto nie piekł to bardzo polecam :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 lekko kopiasta łyżeczka soli
4 łyżki oleju
5 dag sera żółtego w kawałku
Na nadzienie:
4 ząbki czosnku
4 kopiaste łyżki miękkiego masła lub margaryny
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatek i dipów
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Wykonanie pysznych bagietek czosnkowych z serem:
1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
pół godziny.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
3. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól, olej i ser żółty i zagniatamy przez kilka
minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do
wyrośnięcia.
4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła
lub margaryny, dodajemy czosnek suszony i przyprawę i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy
tym rozcierając.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki,
układamy je na blaszkach posmarowanych bardzo cieniutko masłem lub margaryną. Zachowujemy
odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce,
żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w
nacięcia wsmarowujemy nadzienie.
6. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w
temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek
będzie gorzki.
7. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Vegeta Natur Przepisy Inspirowane Naturą.
Polecam. To jest przepyszne. Jedne z moich ulubionych rodzajów bagietek. Warto zrobić <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń