sobota, 23 maja 2020

Ucierane ciasto z rabarbarem

Proste i pyszne ciasto. Ucieramy składniki, do blaszki, na wierzch rabarbar i do piekarnika. Idealne na podwieczorek czy na piknik. Polecam z kubkiem kawy, herbaty czy mleka. Ciasto jest wilgotne, takie idealne. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
12,5 dag masła lub margaryny
3 jajka
pół szklanki cukru pudru
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
4 kopiaste łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
4 spore łodygi rabarbaru ( tak około 50 dag )
2 łyżki cukru


Wykonanie pysznego ciasta z rabarbarem: 


1. Rabarbar cieniutko obieramy, płuczemy o dokładnie osuszamy. Kroimy jak lubimy i mieszamy z cukrem.


2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Następnie dodajemy śmietanę, wiórki i obie mąki z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.


3. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przygotowany wcześniej rabarbar.


4. Ciasto pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.


5. Ciasto z rabarbarem kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.

3 komentarze: