Proste i pyszne ciasto. Ucieramy składniki, do blaszki, na wierzch rabarbar i do piekarnika. Idealne na podwieczorek czy na piknik. Polecam z kubkiem kawy, herbaty czy mleka. Ciasto jest wilgotne, takie idealne. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
12,5 dag masła lub margaryny
3 jajka
pół szklanki cukru pudru
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
4 kopiaste łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
4 spore łodygi rabarbaru ( tak około 50 dag )
2 łyżki cukru
Wykonanie pysznego ciasta z rabarbarem:
1. Rabarbar cieniutko obieramy, płuczemy o dokładnie osuszamy. Kroimy jak lubimy i mieszamy z cukrem.
2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Następnie dodajemy śmietanę, wiórki i obie mąki z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.
3. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przygotowany wcześniej rabarbar.
4. Ciasto pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.
5. Ciasto z rabarbarem kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.
proste i pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo ładne ciasto. Na pewno jest pyszne
OdpowiedzUsuńJest pyszne :) Polecam :)
Usuń