wtorek, 19 maja 2020

Sałatka z kaszą jaglaną, tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą

Niezwykle pyszna sałatka. Prosta i szybka w wykonaniu. Idealna na kolację czy poczęstunek dla gości. Najlepiej smakuje podana ze świeżym domowych chlebem. Polecam podawać dobrze schłodzoną i gdy składniki ,,przegryzą się''. Porcja dla około 6 osób. Polecam również użyć tuńczyka w kawałkach dobrej jakości. Smacznego życzę :)













Potrzebujemy:
2 woreczki kaszy jaglanej ( łącznie 20 dag )
pół puszki kukurydzy
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
3 średnie ogórki konserwowe
2 łyżki płaskie majonezu
3 łyżki kopiaste jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżeczki musztardy stołowej
1/4 kostki sera sałatkowego półtłustego
pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie pysznej sałatki:


1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.

2. Tuńczyka i kukurydzę odsączmy dokładnie z zalewy. Ogórki i ser sałatkowy kroimy w kostkę.

3. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, jogurtem i musztardą, przyprawiamy do smaku pieprzem czarnym mielonym.

4. Sałatkę wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby składniki ,,przegryzły się''.

5. Gotową podajemy. Smacznego życzę.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza